Одржана вежба постављања мобилне опреме за заштиту Новог Београда и Земуна од великих вода река Дунава и Саве

ЈВП „Београдводе“, је 26.10.2019. године, учествовало у вежби коришћења, односно постављања и уклањања мобилне опреме за одбрану од поплава, која је одржана у организацији ЈВП „Србијаводе“, а у оквиру пројекта „Заштита Новог Београда и Земуна од великих вода река Дунава и Саве“. Финансијер мобилне опреме је Делегација Европске Уније у Србији и њена вредност износи 1.9 милиона евра.

Извођењу вежбе је поред представника ЈВП „Београдводе“ присуствовао и генерални директор ЈВП „Србијаводе“ Горан Пузовић, представник Делегације Европске Уније, као и представци Републичке дирекцијe за воде – Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Сектора за ванредне ситуације – Министарствa унутршњих послова, представници општине Земун и општине Сурчин и пројектанти који су активно учествовали у реализацији овог пројекта.

Овом приликом генерални директор ЈВП „Србијаводе“ г-дин Пузовић је изјавио: „Када наиђу велике воде Дунава и Саве и када се прогласи ванредна ситуација, надлежна водопривредна предузећа излазе на терен, постављају мобилну опрему и разлог зашто данас изводимо ову вежбу је да утврдимо колико времена нам је потребно да ову опрему поставимо. Дакле, у року од дан или два ћемо бити у могућности да затворимо комплетну одбрамбену линију, неће нам бити потребно 10-15 дана колико нам је било потребно када смо се бранили џаковима. У питању је ново, модерно решење, које се поставља и уклања за веома кратко време.“
Вежба, која је представљала симулацију одбране од поплава, изведена је од стране обучених интервентних тимова уз стручни надзор руководиоца за мобилну опрему ЈВП „Београдводе“, ЈВП „Србијаводе“, Бодопривредног предузећа „Галовица“ и произвођача IBS- Немачка.
Овај пројекат представља део програма ЕУ за помоћ у обнови Републике Србије од поплава и обухвата реконструкцију одбрамбене линије у дужини од 6127 m.
Представник Делегације Европске Уније г-дин Спирос изразио је своје задовољство обученошћу интервентних тимова, као и спремност да наставе да пружају подршку оваквим пројектима.